ממ"ד נייד

תוכן עניינים מהיר

בואו כבר בשלב הזה נשים את הדברים על השולחן: אין דבר כזה מ"מד נייד, לפחות לא מנקודת המבט של החוק. על פי החוק, ממ"ד הוא חדר מוגן העומד בתקנים הנדרשים ומהווה חדר קבוע ובלתי נפרד מכל יתר חדרי הבית. יחד עם זאת ואחרי שאמרנו את זה, ישנם בהחלט פתרונות ניידים בדמותה של מיגונית ואלו זוכים גם לשם של מ"מד נייד או ממ"ד מוכן ואפילו מ"מד מתקפל. מה זה אומר, מה היחס של החוק לפתרון נייד זה והאם ביטוי זה מכוון לסוגים ספציפיים של מיגוניות? על כך תוכלו לקרוא ממש כאן בשורות הבאות.

אז מה זה בדיוק מ"מד נייד?

ובכן, המדובר כמובן במבנה יביל, המיוצר במפעל על פי התקן ומובל לבית הלקוח להצבה בשטח ההיקפי של הבית ובשום מקרה לא בתוך הבית עצמו. המדובר במבנה שמשקלו מתחיל ב-10 טון ולכן אין שום סיכוי להציב אותו בתוך בית וגם לא על מרפסת. מבנה יביל זה נקרא למעשה מיגונית והוא מגיע במספר תצורות מרכזיות. הראשונה שבהן היא מיגונית פעמון שהוא מבנה מוגן, עשוי קירות עבים של בטון מזוין בתצורת פעמון ומתאים לשהות של 5 אנשים מבוגרים לכל היותר בשטח נטו של 3.5 מ"ר. המבנה המעוגל עם ההטיה של הקירות באלכסון מלמטה כלפי מעלה, מעניק למבנה יכולת "התזה" טובה יותר של רסיסים, מה שמעניק למבנה הגנה עודפת. מיגוניות מגיעות גם בתצורה מלבנית ניידת, שנראית ממש כמו קרוואן יביל וניתנת לציוד בחלון הדף, דלת הדף ואפילו מערכות סינון אוויר ומיזוג אוויר. מיגונית ניידת זו מגיעה בגדלים שונים ומתאימה לשהות של עד 15 אנשים במקביל. לבסוף, ישנן גם מיגוניות בתצורת מגינית קטנה, שנחשבות לקטנות במיוחד ויכולות להתאם במקרים מאוד ספציפיי. במילים אחרות, חדר ממד נייד הוא למעשה מבנה מיגונית יביל המיועד להצבה במרחב חוץ בצמוד לבית כתחליף לחדר ממ"ד תקני.

האם מדובר בפתרון תקני?

ובכן, החוק אינו מכיר במבנה מיגונית כתחליף לחובת בניית ממ"ד בבתים חדשים או הוספת ממ"ד לבית פרטי קיים. על פי החוק, כל בית חדש חייב לכלול חדר מוגן דירתי מובנה. מבנים קיימים אינם מחויבים לבצע הוספת ממ"ד אלא אם בעלי הבית מבקשים לבצע שיפוץ יסודי הדורש קבלת היתר בניה. במקרה כזה, מתן היתר הבניה לשיפוץ הכלל, שאינו קשור כלל לכאורה לנושא הממ"ד, יותנה בהוספת מהלך של בניית ממד בחדר קיים במסגרת תוכנית הבנייה וכמובן בתהליך הביצוע. בכל מקרה אחר, יש לכם בהחלט את החופש המוחלט לבחור בפתרון הנייד של מיגונית על תצורותיה השונות. בשלב הזה אתם אמורים לשאול את עצמכם מדוע המדינה לא מכירה במבני מיגונית כתחליפים תקניים לממ"ד? האם זה בגלל שהמיגונית אינה עומדת בתקני המיגון הנדרשים?

ובכן, התשובה היא לחלוטין לא. מבנה ממד נבנה על פי תקנים מחמירים שאושרו גם על ידי פיקוד העורף ואין כל חשש מרמת המיגון שהם יודעים להציע. יחד עם זאת, על מנת להימנע ממפגע תכנוני שייצור שטיח של מיגוניות הממלאות את המרחב הציבורי, מחייבת המדינה בניית ממ"ד במסגרת אחד מחדרי הבית ולא מחוץ למבנה ולכן גם אינה מכירה במבני מיגונית כתחליף תקני לממ"ד. בחדר ממ"ד תקני עובי הקיר עומד על 30-40 ס"מ של בטון מזוין וכך בדיוק בנויים גם קירות מיגונית, כך שרמת המיגון המוענקת לכם על ידי מ"מד נייד לכאורה, זהה לזו של ממ"ד בנוי תקני.

באילו מקרים נעדיף את הפתרון הנייד?

אחד השיקולים המרכזיים לבחירת האופציה של מרחב מוגן נייד הוא השיקול הכלכלי. מחיר ממד יכול להגיע היום לכ-130 אלף שקלים עם מינימום של 100 אלף שקלים באופציה הזולה ביותר. על אף חשיבות הממ"ד, לבטח באזורים ספציפיים ברחבי הארץ, המדובר בהוצאה כספית גבוהה שלמרבית האנשים אין את היכולת להוציאה, במיוחד כאשר במקביל עדיין משולמת המשכנתא על הבית. במקרים אלה, עולה אופציית המיגונית/ מ"מד נייד שמציעה פתרון נייד ויביל בעלות של 25 עד 40 אלף שקלים. כפי שניתן לראות במקרה של מ"מד נייד מחיר הוא בהחלט שיקול שיש לקחת בחשבון ושאכן משחק תפקיד מרכזי בהחלטה לבחור באופציה זו. יחד עם זאת, חשוב להבין שהצבת הממ"ד הנייד מחייבת שטח חוץ פנוי לשם כך. זה אומר שאם יש לכם גינה או חצר, יהיה עליכם להקצות שטח של לפחות 2 מטר על 2 מטר לטובת הצבת המיגונית. במבנים משותפים ניתן להציב את המבנה בחצר המשותפת, אך לרוב יהיה זה מבנה גדול יותר שיכול לשרת את כל דיירי הבניין ובהתאם לכך גם השטח הנדרש לשם הצבתו. אם עומד לרשותכם השטח הזה, תוכלו בהחלט לצייד את עצמכם בפתרון מיגונית במחיר עדיף ביחס לאופציה של הוספת ממד לבית קיים. כמו כן, ראוי לציין שישנם מקרים בהם ניתן לבצע בניית ממד על הגג, אם כי רק באישור מהנדס בניין. לעניין זה חשוב לציין, שבסופו של דבר, הפתרון של הוספת ממד בבית משותף, בית פרטי או בכלל, הוא הפתרון הטוב ביותר, שמעניק לכם את היכולת לזכות להגנה מסביב לשעון באמצעות שהות קבועה בממ"ד. יחד עם זאת, עד שיבשילו התנאים לביצוע השינוי המבני בדירה שלכם, אתם בהחלט יכולים לבחור באופציה הניידת עם מחיר ממד נייד אטרקטיבי, שתעניק לכם רמת הגנה מלאה בקירבה לבית.

מהו מ"מד מתקפל?

אחד הפתרונות שמציתים את הדמיון בקטגוריית הממ"דים הניידים הוא הפתרון של מ"מד מתקפל. המדובר למעשה במבנה מודולרי המיוצר מסט שלם של לוחות פלדה, אותם ניתן להתקין זה לזה בכדי ליצור חלל רבוע מוגן. פתרון זה מתאים להצבה בתוך הבית ולמעשה נשען גם על ההגנה שמעניק המבנה החיצוני בנוסף להגנה של לוחות הפלדה. זהו כאמור סוג מאוד ספציפי של מ"מד נייד, אם כי במרבית המקרים פתרון זה לא עומד בתקנים הנדרשים לאור המודולריות הגבוהה שלו, שהופכת אותו אמנם למאוד נוח לפרישה וקיפול בהתאם לשינויים בעיתות החירום והשגרה, אך פוגעת מאוד בשלמות המבנית שלו ובעמידותו בפני איומים בשעת חירום.

כמה עולה מ"מד נייד?

כפי שציינו קודם לכן בחיפוש מ"מד נייד למכירה, אתם יכולים לצפות להוצאה של מספר עשרות אלפי שקלים, החל מ-25 אלף שקלים ועד 50 אלף שקלים – בהתאם לגודל המיגונית, התצורה שלה, רמת המיגון (אפשרות לתוספת מיגון מעבר לתקן), שילוב של חלון ודלת הדף ושילוב מערכות לסינון ומיזוג אוויר, נקודות חשמל וכדומה. כמו כן, אחד הפרמטרים שמשפיעים על עלויות בניית ממד נייד. הנייד הוא פרמטר ההובלה. המדובר במבנה כבד מאוד שיש להובילו באמצעות משאית ייעודית ולהניף אותו באמצעות מנוף נייד מובנה לצורך הצבתו בשטח. במקרה שישנה נגישות פתוחה ונוחה מהכביש לאזור בו יש להציב את המבנה, לא אמורה לחול תוספת משמעותית כלשהי על מחיר הבסיס. יחד עם זאת, במקרים מסוימים עולה הצורך להזמין מנוף גדול/ עגורן על מנת לאפשר את הנפת המבנה והצבתו בתא שטח שממוקם במרחב רב מהכביש. במקרה זה, אתם יכולים לצפות לתוספת של מספר אלפי שקלים על העלות המקורית.

להפוך חדר לממד מחיר

למידע נוסף צרו איתנו קשר

או התקשרו