אם אתם רוצים לצייד את עצמכם עם מרחב מוגן לבית, אבל מחפשים פתרון תחליפי לממ"ד, מיגונית פעמון היא ללא ספק האופציה הטובה ביותר העומדת לרשותכם. אבל מה זה בעצם מיגונית ולמה דווקא בתצורת פעמון? האם תצורת הפעמון עדיפה על תצורת מיגונית ניידת? האם מיגונית כזאת יכולה להוות תחליף למהלך של הוספת ממ"ד לבית קיים? את התשובות לשאלות אלו ועוד, תוכלו למצוא ממש כאן בשורות הבאות.
מה זה בעצם מיגונית פעמון?
על פי החוק במדינת ישראל, כל בית בבנייה חדשה חייב לכלול חדר אחד שישמש בתור חדר ממ"ד, אלא שמרבית הבתים בישראל הם כבר בתים בנויים, שעבורם בניית ממ"ד הוא מהלך שכרוך בהוצאה רבה, שינוי משמעותי של המרחב הביתי וכמובן הוצאה כספית גדולה, שלא תמיד מתאפשרת. בדיוק מהסיבות האלה פותחה קטגוריה חדשה של חללי מיגון תחת הכותרת הכללית של מיגונית. המדובר בחללים מוגנים המיוצרים על פי תקן מיגונית ומובלים אל בית הלקוח לצורך הצבתו במרחב החוץ הצמוד למבנה. ניתן להתייחס למבנים אלה כאל מ"מד נייד, אם כי זה המקום להדגיש כי בניית מיגונית אינה מהווה תחליף חוקי לבנייה של ממ"ד תקני על פי דרישות פיקוד העורף ובהמשך נרחיב בנושא זה.
בתוך קטגוריית מבנים זו, מיגונית פעמון היא התצורה המקורית והשכיחה ביותר. במקור הייתה מיגונית זו מיוצרת בתצורת פעמון עגול אותו ניתן היה להניף בקלות באמצעות וו נשיאה בראש הפעמון והצבתו בקלות במרחב. כיום מגיעות מיגוניות אלה עם מבואה מובנית הכוללת דלת כניסה ומעבר אל תוך חלל הפעמון וזאת בכדי להגביר את רמת המיגון ואת ההפרדה בין אזור הכניסה ובין החלל המוגן עצמו.
היתרון המבני של תצורת הפעמון
באפשרותכם להזמין סוגים שונים של מיגוניות, לרבות מיגונית קטנה, מיגונית ניידת בתצורה מלבנית ואפילו מ"מד מתקפל. יחד עם זאת, תצורת הפעמון מציעה יתרון מבני חשוב, הנובע מהגאומטריה העגולה שלה. מבנה גמור הוא מבנה שמציע עמידות גבוהה מאוד בעומס, ויכולת "התזה" של רסיסים מבלי לחדור את קיר המבנה. החיבור של תצורת המיגונית עם קירות בטון מזוין עבים במיוחד, מעניקים לכם רמה גבוהה של הגנה בתוך חלל הפעמון ורבים אכן נוטים להעדיף את תצורת הפעמון בהיבט הזה. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי מיגונית פעמון מתאימה בדרך כלל לשהות של עד 5 אנשים מבוגרים בתוכה ואם דרוש לכם מרחב גדול יותר, כדאי לבחון מיגונית מלבנית שיכולה להכיל כמות גדולה יותר של אנשים, עד 15 אנשים בדרך כלל.
מפרט המיגונית
מיגונית פעמון מגיעה כאמור בתצורת פעמון מעוגלת. מבנה הפעמון משפר את רמת המיגון בשתי צורות במקביל. פעם אחת, התצורה המעוגלת מאפשרת "התזה" אופקית אפקטיבית יותר של הרסיסים ומניעת חדירתם למבנה ופעם שנייה המבנה האלכסוני מלמטה כלפי מעלה מאפשר "התזה" אנכית של הרסיסים. בכדי להבטיח הפרדה מלאה בין אזור הכניסה, שהוא האזור הרגיש ביותר בכל חלל מיגון ובין החלל המוגן עצמו, לצד המיגונית בנויה מבואה המשמשת לכניסה ומעבר אל תוך החלל העגול המוגן.
מבחינת נתוני המפרט, מדובר במבנה במשקל של כ-10 טון, בעל שטח פנים של 3.5 מ"ר נטו עם מפתח דלת ברוחב 80 ס"מ ובגובה 200 ס"מ. מיגונית פעמון חייבת לעמוד כמובן בכל התקנים המחייבים על מנת להבטיח את רמת המיגון הנדרשת לשוהים בתוך המיגונית ועל כך חשוב מאוד להקפיד בבחירת המיגונית לבית.
מיגונית ניידת – למי זה מתאים?
רבים מהפונים לרכישת מיגונית למכירה, עושים זאת כתחליף לחובת בניית ממ"ד בחדר קיים. בהיבט זה חשוב לומר את הדבר הבא: על פי החוק, מיגונית אינה יכולה להוות תחליף לממ"ד ואין להתייחס אליה כאל מעין ממ"ד נייד. לכן, אם מוצגת בפניכם דרישה מהרשויות לבנייה או הוספה של ממ"ד לבית, לא תוכלו לפטור את עצמכם באמצעות הצבת מיגונית. דרישה כזאת מוצגת כאמור בכל פרויקט בנייה חדש, אבל גם עבור אנשים המבקשים לערוך שיפוץ מקיף בביתכם וזקוקים להיתר בנייה מהרשות המקומית. על פי החוק, מתן היתר בנייה לתוספת בנייה, גם אם אינה קשורה כלל לעניין הממ"ד והמיגון, מותנה בהוספת ממ"ד כחוק. בכל מקרה שהוצגה בפניכם דרישה לממ"ד מצד הרשויות, בניית ממ"ד היא האופציה היחידה שעומדת בפניכם ולא תוכלו להתפשר לכאורה על ממ"ד מוכן או מ"מד מתקפל.
אם לא הוצגה בפניכם דרישה לבניית ממ"ד או הוספת ממ"ד בבית משותף, האופציה של מיגונית ניידת הופכת להיות ריאלית מבחינתכם ובלבד שעומד לרשותכם שטח חיצוני בו תוכלו להציב את המבנה. מיגונית בטון או מיגונית פלדה, אינן ניתנות להצבה בתוך הבית ולרוב הן מיועדות להצבה בגינה הפרטית, בחצר הבניין המשותף או בקרבת הבניין. שימו לב שבאפשרותכם להזמין מיגונית קטנה, שמתאימה לזוג או למשפחה קטנה ועל אף שלא תוכלו לשהות בתוכה לאורך שעות ארוכות, היא בהחלט יכולה לספק לכם הגנה מיטבית בכניסה ויציאה לסירוגין.
כמה עולה מיגונית?
אחת הסיבות המרכזיות שבגינן בוחרים אנשים להציב ליד ביתם מבנה מיגונית היא כלכלית במהותה. מיגונית פעמון מחיר יכול להרקיע שחקים ולהגיע ל-80 עד 130 אלף שקלים, על כך יש להוסיף את תהליך הבנייה עצמו ועוגמת הנפש הנגרמת בגינו. בהיבט זה, פתרון המיגונית יכול לספק לכם מענה מסוים עם מחיר מיגונית שנע בין 25 ועד 35 אלף שקלים. עלות מיגונית יכולה כמובן להשתנות ממקרה למקרה בהתאם לגודל המיגונית, תוספת חלון ביטחון, תוספת דלת הדף ואפילו תוספת של מערכות סינון אוויר ומיזוג אוויר. יחד עם זאת, איך שלא תסובבו את זה, הפתרון של מיגונית פעמון הוא פתרון זול הרבה יותר מזה של הוספת ממ"ד לבית פרטי ואם פנייתכם לאופציית המיגונית נובעת בעיקרה משיקולים כלכליים, אז כן – זהו הפתרון שיכול להעניק לכם את המיגון הטוב ביותר במחיר הזול ביותר.
אחד הפרמטרים שיכולים להשפיע מאוד על העלות הכוללת ואשר רבים כלל אינם מודעים לו, הוא הפרמטר של ההובלה וההצבה בשטח. מיגונית היא מבנה כבד מאוד הדורש הובלה על ידי משאית ייעודית וכמובן הנפה והצבה בתא השטח הנדרש. במקרים בהם לא קיימת נגישות בין הכביש ובין תא השטח הזה, יהיה עליכם להזמין מנוף גדול/ עגורן לצורך הנפת המיגונית והצבתה בצמוד לביתכם, מה שיכול לייקר את העלות הכוללת בכמה אלפי שקלים. אם קיימת נגישות כנדרש, הנפת והצבת המיגונית תוכל להתבצע על ידי מנוף המשאית המובנה ולחסוך לכם לא מעט כסף לעניין זה.
בשורה התחתונה – האם זה בטוח?
ובכן, התשובה היא בהחלט כן. מבני מיגונית נבנים על פי תקנים מחייבים, שקיבלו גם את אישורו של פיקוד העורף. הסיבה לכך שהם אינם מוכרים כתחליף לממ"ד היא שהמדינה, מסיבות מובנות, רוצה להימנע ממצב בו קיים מרחב ציבורי שבו פזורות אינספור מיגוניות במרחב הפתוח. פרט למגבלה אסתטית/ תכנונית/ מרחבית זו, יודעת מיגונית פעמון להציע לכם רמת מיגון נאותה על פי התקן ובכל מקרה בו זה מתאפשר לכם ומתאים לכם, אתם בהחלט יכולים לסמוך על פתרון המיגונית כמו על חדר ממ"ד פנימי.