הצורך במרחב מוגן זמין ובטוח בכל בית הוא צורך שכבר מחלוקת על חשיבותו. יחד עם זאת, בניית ממ"ד או הוספת ממ"ד למבנה קיים, היא אינה אופציה שעומדת לרשות כל אחד, בין בשל מגבלות כלכליות ובין בשל מגבלות מבניות/ מרחביות/ הנדסיות. אז האם נגזר על בעלי בתים שאינם יכולים להוסיף ממ"ד בביתם להעמיד את עצמם ואת משפחתם בסיכון ביטחוני בשעות חירום? התשובה היא לחלוטין לא וזה המקום להכיר את הפתרון של מיגונית ניידת.
מהי מיגונית ומהי מיגונית ניידת?
מיגונית היא מבנה מוגן המיועד לשמש כמרחב מוגן העומד בפני עצמו ושלא כחלק ממבנה בנוי. מעצם הגדרתה ככזאת, כל מיגונית היא גם מיגונית ניידת. יחד עם זאת, תוספת שם התואר "ניידת" נועד להדגיש את הקלות היחסית לנייד את המיגונית במרחב בו היא מוצבת. במילים אחרות, המדובר בפתרון מ"מד נייד, שאינו מקובע לקרקע ואשר ניתן להציב אותו בכל מקום בסמוך לבית ועל פי הצורך גם להזיז אותו ממקומו מבלי לפגוע ביעילות ההגנה שהוא מספק ואולי דווקא בכדי לשפר אותה.
בניית מיגונית – איך זה קורה?
למעשה, מיגונית היא אינה מבנה שבונים, אלא מבנה שמייצרים. במילים אחרות, את המיגונית אתם מזמינים ממפעל המייצר את המיגונית בקווי ייצור ייעודיים ולאחר שהמבנה מוכן, הוא מובל אליכם על גבי משאית ומוצב בסביבת ביתכם. ברמה הטכנית, ייצור מיגוניות מבוצע על בסיס תקן מיגונית, המפרט את עובי הקירות, מידות מפתח הכניסה והחלון, התקנת מערכות אוורור וסינון וכדומה. בניגוד לחדרי ממ"ד, מיגוניות אינן מעוגנות בחוק כפתרון מחייב ולכן לא קיימות מגבלות על האופן בו ניתן לבנות את המיגונית ועל המערכות שניתן לשלב או לא לשלב בתוכה.
ככלל, מיגוניות מגיעות בתצורות שונות כדוגמת מיגונית פעמון שהוא למעשה מבנה מוגן עגול בצורת פעמון עם תוספת צדדית לכניסה בהפרדה מחלל המיגונית עצמה. כמו כן, מיגוניות מגיעות גם בתצורות מלבניות כחדר לכל דבר ועניין, כשההבדל המרכזי בין הדגמים השונים הוא שטח הפנים של המיגונית. שטח זה מתחיל בדרך כלל החל ממטר על מטר וחצי עבור מיגונית קטנה וכלה בשני מטר על שלושה מטר עבור מיגונית ניידת גדולה.
האם ניתן לפרק את המיגונית הניידת?
התשובה היא לא. מבנה מיגונית הוא אמנם מבנה נייד, אך הוא אינו מודולרי ולא ניתן לפירוק והרכבה. מרגע שהצבנו אותו ממקומו, לכל היותר נוכל להזיז אותו לתא שטח אחר במרחב, אך לא לפרק אותו לצורך אחסון. ובכל זאת, אם שאלה זו מטרידה אתכם, כדאי להכיר את הפתרון של ממ"ד מתקפל. המדובר למעשה על אוסף של רכיבים מודולריים אותם ניתן להרכיב לכדי מרחב מוגן ולאחר מכן גם לפרק לצורך אחסון. פתרון זה מתאים ליישום בתוך מבנה, כך שניתן ליהנות גם מהגנת המבנה החיצוני וגם מפתרון הממ"ד המתקפל בתוך המבנה. הרעיון של ממ"ד מתקפל עשוי להישמע כמו משהו מאוד לא יציב שיכול להתפרק בקלות, אלא שמדובר בקונסטרוקציה שתוכננה במיוחד למטרה זו וכמו כל מרחב מוגן, יכול לספק הגנה נהדרת מפני הדף ורסיסים ובהשלמה של הגנת המבנה החיצוני, אפילו מפני פגיעה ישירה.
כמה עולה מיגונית?
עלות מיגונית יכולה להשתנות מדגם לדגם, בעיקר בהתאם לשטח המיגונית וכן בהתאם לתוספות שונות שניתן לשלב במיגונית. טווח המחירים נע בדרך כלל בין 25 אלף שקלים עבור מיגונית קטנה ועד 35 אלף שקלים עבור מיגונית ניידת בדגם הגדול. יחד עם זאת, בחיפוש מיגונית למכירה כדאי לדעת כי מחיר מיגונית יכול להיות מושפע מאוד גם ממערכות המותקנות בו ובכלל זה החל מחלון ודלת הדף, דרך אמצעי איטום ותשתיות חשמל וכלה במערכות סינון ומיזוג אוויר, שכל אחד מהם משפיע מן הסתם על העלות הכוללת של המיגונית. בכפוף לכך שאתם קונים למעשה מעין ממ"ד מוכן, אין שום ספק, שמדובר בפתרון זול יותר ביחס לנתונים של מחיר ממד ואפקטיבי לא פחות ביחס לאופציה של בניית ממד בחדר קיים, שעלותה יכולה להיות גבוהה פי כמה וכמה ולנוע בין 80 אלף שקלים ועד 130 אלף שקלים.
מרכיב עלות חשוב, שרבים אינם מודעים לו ולכן מתעלמים ממנו הוא מרכיב ההובלה וההרכבה. המדובר מבני בטון מזוין כבדים מאוד, שמשקלם מתחיל ב-10 טון. לאחר ייצור המיגונית, הובלתה מבוצעת באמצעות משאית רחבה וארוכה, אם כי עלות ההובלה מגולמת בדרך כלל בהצעת המחיר הבסיסית. יחד עם זאת, תוספת עלות משמעותית יכולה לחול במקרים בהם מדובר במיגונית כבדה במיוחד ו/או כאשר לא קיימת גישה נוחה מהכביש אל תא השטח שבו מיועדת המיגונית להיות מוצבת. במקרים אלה יש צורך בהשכרת מנוף כבד/ עגורן, שעלות השכרתו יכולה להגיע לאלפי שקלים בקלות, תוספת עלות שבהחלט כדאי לקחת בחשבון עוד לפני שמבצעים את הזמנת המיגונית עצמה.
ממה מיוצרת מיגונית ניידת?
מיגונית הוא מבנה בטון, שנבנה כאמור על פי תקן מיגונית ולכן, במרבית המקרים כאשר מדברים איתכם על מיגונית, מדברים איתכם למעשה על מיגונית בטון בלבד. יחד עם זאת, ישנם היום פתרונות מיגון דירתיים המבוססים גם על רכיבי פלדה ולא על בטון. פתרונות אלה יכולים לנוע בין פתרונות שמעניקים רמה גבוהה יותר של הגנה מקירות הבית, על אף שהם אינם עומדים בתקנים המוכרים על ידי פיקוד העורף. גם ממ"ד מתקפל שלבטח אינו עשוי מבטון, יכול להיחשב כאלטרנטיבה למיגונית הבטון. מכלול פתרונות אלטרנטיביים אלה נכללים תחת הקטגוריה של מיגונית פלדה ויודעים לספק רמה גבוהה של הגנה, אם כי בדרך כלל, לא תמיד, לא ברמה הנדרשת על פי התקן המוכר על ידי פיקוד העורף.
מיגונית למכירה – למי זה מתאים?
אחרי שאמרנו את כל זה, האם זה בכלל מתאים לכם? ובכן, השיקול הראשון שבדרך כלל מוביל אנשים להחלטה על הזמנת מיגונית ניידת כתחליף לאופציה של הוספת ממ"ד לבית פרטי, הוא שיקול העלות. ככלל, בכל מבנה ניתן להפוך את אחד החדרים לחדר ממ"ד. זה דורש היתרי בנייה, זה דורש שיפוץ מקיף ויסודי וזה בעיקר יקר. שיקולים כלכליים, על כן, בהחלט יכולים להוות את הבסיס לקבלת החלטה על הזמנת מיגונית פעמון או מיגונית ניידת במידה הנדרשת, כתחליף לממ"ד. במקרים מאוד מסוימים ישנם גם שיקולים הנדסיים ומבניים, שבגינם לא ניתן או לא ריאלי לבנות ממ"ד במבנה הקיים וגם במקרים אלה עולה האופציה של המיגונית כפתרון מיטבי.
יחד עם זאת ואחרי שאמרנו את כל זה, מיגונית הוא פתרון אפשרי אך ורק בבתים שלרשותם עומד מרחב חוץ שבו אפשר להציב את המבנה הנייד. בבניינים משותפים זה אומר גינה היקפית שניתן להקצות את חלקה לטובת הצבת המיגונית. אותו כנ"ל לגבי בית פרטי. בכל אופן, הצבת מיגונית מכל סוג שהוא, אינה אפשרית בתוך מבנה. המדובר במבנה שמשקלו מתחיל ב-10 טון ולכן אינו מתאים להצבה בתוך מבנה בנוי. יחד עם זאת, כפי שאמרנו קודם לכן, במבנים בנויים ניתן לשלב את הפתרון של מ"מד מתקפל המיועד להרכבה בתוך הבית. גם במקרה זה, לפני שמזמינים כדאי להתייעץ עם מהנדס בניין, שיבחן את עמידות המבנה בתוספת עומס המשקל הצפויה בגין הרכבת הקונסטרוקציה המתקפלת. כמו כן, שימו לב שבתים הנדרשים להשלמת חובת בניית ממ"ד לשם קבלת טופס 4 אינם יכולים להזמין מיגונית כתחליף לחובה זו, שכן פתרון המיגונית אינו מוכר על ידי פיקוד העורף כתחליף לממ"ד.