אם אתם מחפשים פתרון מיגון נייד כתחליף לאופציה של הוספת ממ"ד ואתם גם מעדיפים אותו קטן עד כמה שניתן, אתם לגמרי לא לבד. הפתרון של מיגונית ניידת הוא פתרון שבהגדרה דורש מאיתנו להקצות עבורו שטח בחצר הבית ובמקרה כזה, לבטח נעדיף אותו כמה שיותר קטן עם השפעה כמה שיותר קטנה על מרחב החוץ המקיף את הבית. יחד עם זאת, שיקולים אלה לא יכולים לבוא על חשבון שיקולי מיגון מקצועיים והם גם לא צריכים – מיגונית קטנה מספקת לכם פתרון מיגון קומפקטי שגם עומד בתקנים הנדרשים וגם מתאים לגינות וחצרות קטנות. כמו כן, צריך לזכור, רכישת מיגונית, היא בסופו של דבר מציל חיים. כמו כן, ישנם מיגונית עם דלת
קודם כל – למי מתאים פתרון המיגונית?
לפני הכל, חשוב לבחון האם הפתרון של בניית מיגונית מתאים לכם והתשובה היא לא תמיד כן. ככלל, על פי החוק הישראלי, כל מבנה חדש חייב לכלול חדר ממ"ד תקני, שבלעדיו לא יקבל המבנה אישור אכלוס בדמות טופס 4. חובה זו חלה גם על כל מבנה קיים שמבקש לערוך שינויים מבניים/ שיפוץ. קבלת היתר בנייה לפרויקטים של שיפוץ נרחב, מותנית היום בהתחייבות של בעל הבית על בניית ממ"ד בחדר קיים, כך שלא ניתן לערוך את השיפוץ ללא הוספת ממ"ד. בכל מקרה, מיגונית ניידת אינה מהווה תחליף לממ"ד ועל אף שהיא מתפקדת כמעין ממ"ד נייד, בפועל היא אינה מוכרת ככזאת על ידי הרשויות. הסיבה לכך היא ברורה: המדינה לא מעוניינת שהמרחב בישראל יהפוך לשדה מיגוניות הפזורות מכל עבר ולכן החובה חלה על בניית ממ"ד בתוך הבית.
ואחרי שאמרנו את זה, זה משאיר בידינו את כל אותם מקרים בהם ניתן להציב מיגונית פעמון, מיגונית ניידת בתצורה מלבנית או מיגונית קטנה כפתרון מודולרי מחוץ לבית. במילים אחרות, אם אף רשות לא הציגה בפניכם דרישה לבנות ממ"ד, הפתרון של הצבת מיגונית הוא פתרון מתאים לכם. יחד עם זאת, לשם כך עליכם גם להחזיק בשטח שבו תוכלו להציב את המיגונית ולכן פתרון זה מתאים אך ורק לבתים עם גינה/ חצר או לבניינים משותפים עם חצר משותפת שיכולה להכיל את מבנה המיגונית. בהיבט זה נדגיש כי, לאור משקלה הרב, הצבת מיגונית בתוך הבית או במרפסת היא בלתי אפשרית.
מהי מיגונית קטנה ועד כמה היא קטנה?
ככלל, מיגונית קטנה היא מיגונית שמתאימה לעד 5 אנשים בוגרים ובדרך כלל מגיעה בתצורת מיגונית פעמון. המדובר במבנה בטון במשקל 10 טון עם שטח פנימי של 3.5 מ"ר נטו, הכולל בתוכו גם מבואה עם דלת כניסה ומעבר מהדלת אל חלל המיגונית המוגן. לצורך הצבת מיגונית ביתית כזאת בביתכם, יהיה עליכם להקצות עבורה תא שטח בשטח 2 מ' על 2 מ' לכל הפחות. כפי שניתן לראות, מדובר במבנה שיכול בהחלט להתאים למשפחה ממוצעת, אך יש לו שטח, שנובע גם משטח החלל הפנימי וגם מקירות המבנה העבים במיוחד, שמוסיפים לפחות עוד מ"ר רבוע לשטח הכולל. המיגונית עצמה מיוצרת במפעל ייעודי ולמעשה מובלת אליכם לבית באמצעות משאית ייעודית ומוצבת בשטח באמצעות מנוף מתאים.
כמו כן, ישנם היום פתרונות מיגונית בטון או מיגונית פלדה שיכולים להתאים גם לשניים או שלושה אנשים, אם כי לרוב מדובר בפתרונות לא תקניים, שנועדו לספק עוד שכבת הגנה, אך לא כזאת שעולה בקנה אחד עם תקן מיגונית. כפי שאמרנו בהתחלה, הצורך במציאת פתרון של ממ"ד מוכן הוא לגיטימי, אבל הוא לא יכול לבוא על חשבון המטרה המרכזית שלשמה הוא נועד – להגן עליכם בשעת חירום. על כן, בחיפוש מיגונית למכירה, אתם רוצים לקחת בחשבון תא שטח של לפחות 2 מטר על 2 מטר, אותו יהיה עליכם להעמיד לטובת המבנה.
האם ישנן אלטרנטיבות?
ככלל, ישנה אלטרנטיבה אחת נוספת שאתם יכולים לשקול וזוהי האלטרנטיבה של מ"מד מתקפל. המדובר למעשה על מבנה מודולרי המורכב מלוחות פלדה, אותו ניתן להרכיב ולפרק בתוך הבית או מחוצה לו. פתרון זה נשען גם על ההגנה שמספק המבנה עצמו, שבתוכו מורכב הממ"ד. ככלל, זוהי אופציה קיימת, אך אינה נחשבת לאופציה אפקטיבית במתן הגנה מרבית. אם אתם רוצים להעניק לכם וליקרים לכם את ההגנה הטובה ביותר ויש לכם גם את תא השטח הנדרש לשם כך, אתם יכולום לקנות מיגונית קטנה, היא האופציה הטובה ביותר עבורכם.
כמה עולה מיגונית קטנה?
עלות מיגונית היא אולי המניע המרכזי מאחורי הפנייה של רבים לפתרון זה של ממ"ד מוכן. ככלל, עלויות מיגונית קטנה מחיר לבית פרטי יכול לנוע בין 25 אלף שקלים ועד 40 אלף שקלים. מיגונית ניידת בתצורה מלבנית המתאימה ל-15 אנשים מבוגרים יכולה לעלות גם יותר. יחד עם זאת, מחיר ממד יכול להגיע לכדי 130 אלף שקלים ולהיות כרוך בפרויקט שיפוץ לא פשוט לבית. במקרים מסוימים גם לא קיימת ההיתכנות ההנדסית לצורך הוספת ממ"ד מבלי לבצע חיזוקים מקדימים למבנה. על כן, בהחלט ניתן להתייחס לסוגיית מחיר מיגונית ניידת כסוגייה שמעניקה עדיפות ברורה לאופציית המיגונית. כמו כן, בהיבט העלות, חשוב לשים לב גם לעלות ההובלה וההצבה בשטח. כל עוד יש לכם גישה טובה ונוחה מהכביש לתא השטח בו מיועדת המיגונית להיות מוצבת, לא תחול כל תוספת על המחיר המקורי. לעומת זאת, אם לא קיימת נגישות כזאת, תידרשו להזמין מנוף גדול/ עגורן לנשיאת המבנה והצבתו בשטח, מה שיכול להוסיף עוד כמה אלפי שקלים לרכישת מיגונית הכוללת ואת זה כדאי לקחת בחשבון מראש.
לפניכם טבלה מפורטת עם כל מחירים ומידות המיגונית
עד כמה זה בטוח?
הדגם של מיגונית קטנה ולמעשה כל דגם אחר של מיגוניות, מבוסס וחייב לעמוד בהוראות תקן מיגונית, שמאושר גם על ידי פיקוד העורף. ככלל, המיגונית יודעת לספק הגנה מיטבית דומה לזו של ממ"ד מובנה ויחד עם זאת, חשוב מאוד להתאים את קניית מיגונית למאפייני השימוש בה. צפיפות רבה מדי יכולה לפגוע ברמת המיגון, במיוחד אם עושים שימוש במיגונית לצורך אחסון בעיתות שגרה. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר בפתרון מוכר שקיבל את כל האישורים הנדרשים, גם אם אינו מהווה תחליף מוכר לחובת בניית ממ"ד. לעניין זה כדאי לציין במיוחד את תצורת הפעמון, שנחשבת לתצורה הבטוחה ביותר לאורך יכולת "התזת" הרסיסים שלה הן בצורה אופקית והן בצורה אנכית. יכולת זו נובעת מהתצורה המעוגלת של המבנה וכן מנטיית הקירות באלכסון כלפי מעלה. יחד עם זאת, כל מיגונית למכירה שאתם מזמינים מגורם מורשה ומקצועי, היא מיגונית שעומדת בתקנים ובדרישות פיקוד העורף ואתם יכולים להרגיש לגמרי בטוחים להזמין אותה ולהשתמש בה.
כמו כן, בהתאם לגודל המיגונית והיקף השטח הפנוי העומד לרשותכם, תוכלו לשלב במיגונית גם חלון הדף, דלת הדף, מערכת סינון אוויר ואפילו מערכת מיזוג אוויר – אלמנטים שמיועדים לאפשר לכם לשהות במיגונית לפרקי זמן ארוכים, ממש כמו בממ"ד הבית. שימו לב, שאם המיגונית כוללת את כל אלה, אך אינה תומכת בשהות ארוכה לאור שטח פנים מצומצם, עדיין תתקשו לשהות בתוכה לאורך זמן והיא תשרת אתכם בעיקר כמסתור לסירוגין לאורך תקופות חירום. ועדיין, מדובר בתחליף מצוין לאופציה של הוספת ממ"ד לבית פרטי ואם ישנה חצר משותפת בבניין, אז גם לאופציה של הוספת ממד בבית משותף.